Szukasz soku z kiszonych buraków? Wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wracają do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kombucza albo wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają łatwo i szybko dostarczyć naszemu ciału witaminy niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo substancji oddziałujących dobroczynnie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kwaszonek to także skarbnica witamin. Warta uwagi jest przede wszystkim duża zawartość witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B, a także duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego powinno się go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność czy wrzody dwunastnicy. Działają one również osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]