Zobacz, gdzie zamówić sól himalajską różową.
Sól to substancja konieczna do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Dlaczego należy stosować je w gastronomii?
Właściwości różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale wzbogaca smak posiłków. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne ilości (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów szacowanych na prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów i pierwiastków, takich jak magnez, selen czy żelazo, a równocześnie nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska świetnie uwydatnia smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło magnezu, wapnia i cynku
Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do tradycyjnych przetworów. Jest m.in. kopalnią cynku, wapnia czy magnezu, a więc składników niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , zatem nie traci swoich cech i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień używana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]