Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Zobacz, gdzie zamówić sól himalajską różową.

Sól to substancja konieczna do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Dlaczego należy stosować je w gastronomii?

Właściwości różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale wzbogaca smak posiłków. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne ilości (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów szacowanych na prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów i pierwiastków, takich jak magnez, selen czy żelazo, a równocześnie nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska świetnie uwydatnia smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło magnezu, wapnia i cynku

Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do tradycyjnych przetworów. Jest m.in. kopalnią cynku, wapnia czy magnezu, a więc składników niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , zatem nie traci swoich cech i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień używana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]