Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?

Kup kapustę kwaszoną.

Specyficzny smak kwaszonej kapusty jest bez wątpienia częścią polskiej kuchni. Jest ona elementem licznych potraw i każdy Polak dość często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niezwykle zdrowa żywność.

Kwaszona kapusta – źródło potrzebnych składników odżywczych czy witamin

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, jako że tych przymiotników używa się na zmianę, to jeden z tych produktów żywnościowych, które wynaleziono za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe magazynowanie żywności. Drobniutko poszatkowane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez długi okres czasu na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin i składników odżywczych, których zdobycie zimą było znacznie trudniejsze niż dzisiaj. A wypada podkreślić, że kapusta kiszona posiada mnóstwo substancji istotnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. W kwaszonce tej znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B9, B5, B1). Oprócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. magnezu, błonnika pokarmowego i wapnia. Jednocześnie to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, w związku z tym zaleca się jego konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.

W jakich posiłkach wykorzystuje się kwaszoną kapustę?

Kiszona kapusta na naszych talerzach pojawia się zarówno jako kluczowy element potraw, jak i jako dodatek do nich. Niegotowaną najczęściej je się ją jako surówkę z posiekaną cebulą lub marchwią, która pasuje do dań z ryb czy kartofli, a niekiedy na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też składnik, który perfekcyjnie harmonizuje z borowikami oraz mięsem, skutkiem tego używa się jej w nadzieniu do pasztecików, łazanek czy pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie byłoby najsmaczniejszych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos czy kapuśniak.

Generalnie każdy szef kuchni posiada swój sposób na kiszoną kapustę, jednakże dzisiaj raczej rzadko zakwasza się ją w mieszkaniu, bo nie ma już konieczności magazynowania pożywienia na zimę. Kapustę kwaszoną w większych i małych pojemniczkach bez problemu dostać można w każdym sklepie, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]