Więcej o obwarzankach krakowskich
Posiadają wyjątkowy smak, wyglądają bardzo ciekawie, zaś kupić je możemy wyłącznie w jednym mieście na Ziemi. O czym mowa? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są symbolem historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją krakowskich cukierników. Z jakiego powodu szczycą się tak szczególnym zainteresowaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski na początku zamierzają spróbować właśnie opisywanego specjału?
Dzieje obwarzanków krakowskich
Historia wytwarzania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII wieku. W kronikach pierwszy raz pojawiły się wiek później, kiedy odnotowano, iż jadła je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w okresie Wielkiego Postu, ale później jadano je także w pozostałych miesiącach. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht wydał dekret, według którego mogli wytwarzać je tylko rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Podobną rzecz zrobiła pięć wieków później UE, wpisując je do spisu produktów regionalnych.
Receptura obwarzanków krakowskich
Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z łatwo zauważalną plecioną fakturą oraz wielkość w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od początku wytwarzane są według takiego samego przepisu. Ich określenie i wyjątkowy aromat są skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład sezamem lub serem – i wkłada do piekarnika.
Dane firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]