Jak upiec chleb na zakwasie?

Samodzielne pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze. Można to zrobić na dwa sposoby: z drożdżami lub na zakwasie. Dziś na blogu przedstawiamy tę drugą metodę oraz produkty z naszego Wiejskiego Bazarku, które idealnie się do tego nadają.

Chleb na zakwasie – przepis podstawowy

  • 350 ml letniej wody
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 350 g mąki pszennej typu 500 lub mąki pszennej typu 750
  • 150 g mąki żytniej typu 720
  • 1 opakowanie zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem

Opcjonalnie do ciasta można również dodać ulubione ziarna (słonecznik, dynia lub inne).

Wykonanie chleba na zakwasie w piekarniku krok po kroku

  1. Wszystkie wymienione powyżej składniki połączyć i wyrobić z nich ciasto – jego konsystencja powinna być taka, żeby odchodziło od naczynia.
  2. Przykryć (np. bawełnianą ściereczką), pozostawić na około godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Ponownie wyrobić ciasto.
  4. Przełożyć je do formy i pozostawić do wyrośnięcia, by zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.
  5. Nastawić piekarnik na 200°C.
  6. Gdy będzie nagrzany, włożyć chleb i piec około godzinę.

Osobom, które lubią chrupiącą skórkę, polecamy sprytny patent. By chleb był jeszcze bardziej chrupiący, a wnętrze wilgotne i miękkie, do rozgrzewającego się piekarnika warto wstawić miskę z wodą, którą wyjmujemy przed włożeniem ciasta.

Wykonanie chleba na zakwasie w automacie krok po kroku

  1. Do miski automatu dodać składniki według kolejności podanej powyżej w przepisie podstawowym.
  2. Ustawić automat na program bazowy (basic).
  3. Po upieczeniu wyjąć – chleb na zakwasie jest gotowy do spożycia!

Po co stosuje się zakwas?

Za tym, by piec chleb na zakwasie, przemawia kilka istotnych zalet, a są nimi:

  • przedłużona świeżość pieczywa,
  • ładny kolor wypieków,
  • chrupiąca skórka,
  • soczysty miękisz.

Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny niż ten na drożdżach, dlatego jest bardziej wskazany u osób chorujących na cukrzycę lub borykających się ze zbyt wysokim poziomem cukru. To również doskonała opcja dla osób, które z powodów zdrowotnych lub innych zrezygnowały z glutenu – łatwiej przygotować taki wypiek na zakwasie niż na drożdżach.

3 rodzaje zakwasów

W ofercie naszego niedawno otworzonego Wiejskiego Bazarku – poza warzywami i owocami dostarczanymi przez małopolskich rolników i sadowników – znaleźć można również 3 rodzaje zakwasów:

  • Zakwas chlebowy żytni z drożdżami i słodem
  • Zakwas chlebowy pszenny z drożdżami i słodem
  • Zakwas chlebowy orkiszowy z drożdżami i słodem

Zakwasy na chleb dzielą się na płynne lub w proszku. Atutem tego drugiego rodzaju – a właśnie taki znajduje się w naszej ofercie – jest to, iż nadaje się on do natychmiastowego użycia.

Niewielka zawartość saszetki, składająca się m.in. z suszonych drożdży i kultur starterowych zakwasu, wystarczy, by w połączeniu z mąką, wodą i solą, powstał chrupiący chleb.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Jak-upiec-chleb-na-zakwasie/46